RAECKS wijnen

Het concept

Tientallen flessen wijn ontkurkt binnen handbereik en al pratend en proevend je wijnkennis vergroten. Het glas heffen met vrienden en onderwijl je favoriete druiven, soorten, stijlen en streken leren ontdekken. Lekker proeven met de geruststellende gedachte dat iedere wijn online beschikbaar is voor thuis of op kantoor.

Dat is RAECKS wijnen; een proeflokaal en marktplaats voor wijnimporteur en consument, met steeds wisselende en inspirerende wijnen in de “showroom”.

De locatie

RAECKS wijnen is gevestigd in de oorspronkelijke motor- en autoshowroom van een gemeentelijk monument aan de Raaks, hoek Zijlvest in Haarlem. Als je de gevel goed bestudeert zie je direct onder beide trapgevels een bewerkte mergelsteen ingemetseld. De rechter is het gezicht van een automobilist met stofbril anno 1906 en de linker is het in doeken gepakte gezicht van zijn vrouwelijke passagier. Het pand is in 1905 ontworpen door de bekende Haarlemse architect Jacob van den Ban en is in opdracht van rijwielfabrikant en auto-importeur J.W. Koopman neergezet in 1906 (meer info hier). 

Wijn

Wijn is cultuur met hoofdletter C en hoort thuis in de stad, net als kunst, theater en muziek. Om het leven te vieren, of op zijn minst aangenaam en dragelijk te houden.             RAECKS wijnen wil inspireren en ademt wijn!   

Proeven

Lezen over wijn kan boeiend zijn en de theoretische kennis vergroten. Maar het verbleekt natuurlijk jammerlijk bij de ervaring zelf, te vergelijken met seks.

The proof is in the bottle! zeggen de Engelsen en dat geldt bij uitstek voor wijn. Hoewel in de wereld bijna al het gegiste druivensap verdwijnt in eenzelfde soort fles van 750 ml is de onderlinge verscheidenheid ongeëvenaard groot. Groter dan alle wijnetiketten bij elkaar doen vermoeden en te omvangrijk om in een mensenleven allemaal te kunnen proeven.

We laten ons echter niet ontmoedigen en proeven vooral voort. Het plezier zit 'm niet in de eindbestemming, maar in de reis ernaartoe. Santé!

Waarom wijn uit een apparaat

Wijn moet op de juiste temperatuur worden geproefd en gedronken. Dat luistert erg nauw; is de wijn te koud (< 7° C), dan komen de aroma’s niet goed los en proef je een vlakke wijn die bovendien pijn doet aan je tanden. Is de wijn te warm (>20° C), dan stijgen vooral de alcoholdampen op en geurt de wijn log en vermoeid. In de mond vechten de fruittonen kansloos tegen alcohol en tannines.

Langdurig contact met de buitenlucht vindt wijn ook niet fijn. Zodra de kurk uit de fles is en de wijn in contact komt met zuurstof begint het oxidatieproces. Net als de geschilde appel die bruin kleurt reageert wijn op den duur negatief op zuurstof. En dat stopt wijn niet onder stoelen of banken. Knap als je je gezicht in de plooi kan houden na een slok wijnazijn.

Wijn is dus een kwetsbaar product. Om toch de mogelijkheid te hebben een ruime keuze te kunnen bieden - zonder angst voor kwaliteitsverlies - werkt RAECKS wijnen met de wijnserveersystemen van het Nederlandse bedrijf By The Glass International. Kort door de bocht zorgt dit systeem ervoor dat tientallen wijnen op de juiste temperatuur en in de gewenste hoeveelheid kunnen worden geserveerd, zonder dat deze wijnen in contact komen met zuurstof. Dit gebeurd met behulp van stikstofgas. Een truc die ze in de wijnproductie al sinds jaar en dag toepassen en hier dus ook in het klein voor onze proevers! Hierdoor blijft wijn veel langer in tact.

Hoe krijg ik zo’n kaartwijn in mijn glas

1. Vraag een wijnkaart aan één van de RAECKS medewerkers, laat de kaart opwaarderen met een bedrag naar keuze (per eenheden van 10 euro) en reken af

2. Pak een wijnglas in de wijnbar en kies een kaartwijn

3. Steek de wijnkaart boven in de gleuf naast het scherm, houdt uw glas onder de tap en druk op de gewenste hoeveelheid. De keuze bestaat uit 30, 60 of 125 ml, oftewel een slok, een half of een heel glas

De wijn wordt geserveerd, het avontuur kan beginnen!